Skötsel av bostaden

Skötsel av bostaden

Skötsel av bostaden

Spis och ugn
Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat så att inte fett och spill bränns fast. Rengör ugnen genom att stryka ut såpa och sätta ugnsvärmen på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla stänger du av och låter ugnen svalna. Torka sedan ur med rikligt med vatten. Torka torrt.
Spiskåpa eller köksfläkt
Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Filtret i spiskåpan bör rengöras en gång i veckan. Hela filtret kan diskas i maskin. Det går också att krama ur filterduken som sitter inuti filtret i varmt vatten med diskmedel.
Kyl och frys
Kylskåp ska ha en temperatur på 4–8˚C. Då temperaturen minskar med en grad ökar elförbrukningen med cirka 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8–12˚C. I frysen ska det vara cirka –18 till –20˚C.
Tips för bättre energibesparing
Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i mikrovågsugn eller i varmvatten. Kylan kommer kylskåpet tillgodo och drar därmed mindre energi.
Låt maten svalna innan kylförvaring. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst.
Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst
Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt
Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt
Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet
Dammsug rören bakom och/eller under kyl- och frysskåpet, då minskas energiförbrukningen och ett kyl- och frysskåp som är för varmt kan fungera bra igen

Avfrostning
Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande.
Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor.
Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är osäker.
Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Hacka eller bryt inte bort isen
Lägg ut en handduk och ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet
Badrum
Rengör porslinsytor regelbundet. Använd ett milt rengöringsmedel och se till att det inte är i kontakt med porslinets yta för länge. Använd inte medel med slipande effekt, medel som innehåller talk eller kraftiga syror
Vid rengöring av wc -stol, sprid rengöringsmedlet i stolen och under spolningskanten. Låt medlet verka i några minuter och avlägsna därefter med borste, skölj med vatten. Om rengöringsmedlet hinner torka bildas ett skikt som är svårt att avlägsna
Läckande toalettstolar bör repareras snarast. Kontakta HSBs för att göra en serviceanmälan/Felanmälan
Badkar och andra emaljerade ytor är lätta att hålla rena och är beständiga mot de flesta kemikalier. Hårda slipmedel såsom stålull och fibersvamp skall dock inte användas
Blandare rengörs bäst med en mjuk trasa och mild tvållösning, eftersköljning med vatten och polering med torr trasa. Använda inte kalklösande, sura eller slipande medel. För att avlägsna kalkfläckar, använd hushållsättika och spola med vatten

Vatten och avlopp
När vattnet rinner ut sakta i avloppet i kök och badrum har det oftast blivit stopp. Stopp kan bero på igensatta vattenlås och golvbrunnar, avlagringar i avloppsledningarna eller nedspolning av föremål i avloppet. Tänk på följande för att undvika stopp:
Släng kaffesump och teblad i soporna – inte i vasken
Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen – inte i toaletten
Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon

Åtgärda stopp
Mindre stopp i handfat och diskho går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd. Du kan även plocka isär och rensa vattenlåset som sitter under handfatet/diskhon. Tips på hur du rensar vattenlåset hittar du här
Även golvbrunnen i badrummet har ett vattenlås som måste rensas med jämna mellanrum för att inte dålig lukt ska uppstå. OBS! Använd aldrig kaustiksoda för att rensa avloppet, då detta kan förvärra situationen.
Är du bortrest under en längre tid, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i diskho, handfat och wc-stol då och då. På så sätt slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåsen avdunstar.
Golv
De flesta golvytor rengörs lättast genom våttorkning. Observera att Linoleumgolv och Parkett skadas av för mycket vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel. Skydda golvet från repor genom att sätta skydd, t.ex. filttassar, under tunga möbler som du ska flytta.
Väggar
Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter dammtorkas.
Tak
Tak kan vara svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak kan ofta se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med Munksundsbo innan du gör en taktvätt. Tänk på att om stickkontakterna till dina taklampor inte passar i lamputtagen måste stickkontakterna bytas.
Säkringar
Kontrollera alltid säkringarna om en lampa eller el-apparat slutat fungera. Är en säkring trasig byter du den enkelt. Stäng först av den apparat/lampa som kan vara felaktig och dra om möjligt ur kontakten. Sätt i rätt typ av säkring. Ha alltid extra säkringar hemma.
Balkonger
Balkongen tillhör lägenheten och är hyresgästens ansvar. Det är som hyresgäst som ansvarar för att skotta bort snö från balkongen.
Det är inte tillåtet att montera parabol, antenn eller annan utrustning på fastighetens tak, skorsten, fasad eller fönster. Parabol eller antenn får inte heller placeras så att den sticker ut utanför fasaden. Observera att det är förbjudet att borra i fasaden. Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen på grund av os och brandrisk. Tänk på att även rökning på balkongen kan störa grannar.
Se till att inte förvara mattor eller dylikt på balkongen under vintern, dessa kan frysa och skapa sprickor i betongen. Det är bra om du själv kan minska mängden snö på balkongen. Om du skottar snö från balkongen se till att det inte hamnar på någon annans balkong eller på förbipasserande på marken. Ha gärna någon som står vakt nedanför.